Afghanistan

Afghanistan ligt in Centraal-Azië. Deze islamitische republiek wordt omringd door land en heeft dus geen eigen kusten. Hoewel het land talloze rivieren en waterbekkens telt, is een groot deel zeer droog.

Bevolking

In Afghanistan wonen ongeveer 30 miljoen mensen, die vaak leven in stamverbanden. Zij spreken uiteenlopende talen, waarvan Pashto en Dari (ofwel Afghaans Perzisch) de belangrijkste zijn. Verreweg de meeste Afghanen zijn Soennitische moslims.
Restaurant Kabul Afghanistan

Agrarisch karakter

Opgravingen duiden erop, dat er meer dan 50.000 jaar geleden al mensen woonden in het gebied dat nu Afghanistan heet. De samenleving in deze regio zou één der eerste agrarische gemeenschappen ter wereld zijn geweest. Nog steeds is de agrarische sector belangrijk. Maak kennis met de gevarieerde Afghaanse keuken!

Rijke tradities

De strategische ligging langs de Zijderoute bracht Afghanistan in contact met het Midden-Oosten, Centraal-Azië en Zuid-Azië. De belangrijkste steden in elk der zes regio’s staan onder invloed van de respectievelijke buurlanden. Op deze manier is Afghanistan een smeltkroes geworden van culturen en rijke tradities. De hoofdstad Kabul bijvoorbeeld ligt in het oosten, waar het land grenst aan Pakistan.

Strijdtoneel

Het arme Afghanistan kent sinds 1979 opeenvolgende perioden van geweld. Maar ook in oude tijden kreeg het land al te maken met militaire expedities van bijvoorbeeld Alexander de Grote, Arabische moslims en Genghis Khan. De strijd belemmerde telkens weer de economische groei.

Democratische fase

Vóór de komst van de Sovjets in de vorige eeuw stond Afghanistan onder westerse invloed en ontwikkelde het land een modern en democratisch karakter. Zahir Shah, de laatste koning van Afghanistan, regeerde van 1933 tot de staatsgreep van 1973. Sindsdien kent de geschiedenis een tragisch verloop. De video geeft u een indruk van Afghanistan tot in de jaren ’80.